Skip to main content

Over mij

Hoe is je interesse in grafisch ontwerp gestart?

Ik was een jaar of twaalf toen ik voor het eerst interesse kreeg in ontwerp. Ik zat toen samen met een paar jongens uit de buurt in een amateur skateteam waarvoor ik het logo en de website had gemaakt. Dat vloeide daarna verder uit tot een passie voor collage-art en graffiti.
Later in het middelbaar begon ik dan met grafische vormgeving onder de naam Gravual. Het was dan ook geen moeilijke keuze wat ik zou gaan verder studeren: ik ging voor de richting ‘Devine’ in Kortrijk, maar stopte na twee jaar. Dat is een richting grafisch ontwerp gecombineerd met programmeren. Maar dat programmeren was helaas mijn ding niet … Ik heb dat diploma dus niet gehaald, maar desondanks wel snel een job gevonden. Bij de eerste sollicitatie was het al prijs!

Je bent je diensten gewoon gaan aanbieden?

Ja. Ik dacht niet meteen een job te vinden, maar tot mijn verbazing mocht ik na mijn eerste mailtje al op bezoek bij een bureau in Berchem: Snyvo (nu Shtick). Na twee maanden vrijwillige stage ben ik daar aangenomen als vaste werkkracht. Snyvo was een klein bedrijfje achter de hoek waar ik toen woonde. Daar heb ik bijna álles geleerd. Omdat het een klein grafisch bureau was, kreeg ik telkens een compleet project toegewezen, en dan mocht ik meteen alles ontwerpen: van logo en brochures tot website. Heel boeiend allemaal en veel afwisseling.

Wat heeft je over de streep getrokken om een eigen zaak te starten?

Na mijn uren was ik nog heel veel bezig met eigen projectjes. Gewoon voor mezelf, omdat ik daar heel veel zin in had. Ook omdat het projecten waren die mij beter lagen, meer mijn eigen ding en stijl, zoals een skateboard of een poster ontwerpen. Al die creaties zette ik vervolgens op een online platform voor designers en creatives: Dribbble. Daar vonden geïnteresseerde mensen en klanten mij en namen contact op. Hoe meer ik aan die kleine, persoonlijke ‘plezier-projectjes’ werkte, hoe meer zin ik kreeg om ooit mijn eigen bedrijf te runnen. Na vier jaar non-stop ontwerpen (Snyvo overdag, Gravual ’s avonds/’s nachts) en dromend van een eigen zaak, gaf ik mijn ontslag en koos voor de onzekerheid. Nu werk ik al zo’n 6,5 jaar als zelfstandig grafisch ontwerper.

Hoe verliepen die eerste maanden als zelfstandige?

Sander: “Wel, ik voelde eigenlijk weinig financiële druk. Een paar jaar voordien kocht ik een huis tegen een zeer voordelige lening. Ik hoefde dus niet meteen veel te investeren in een werkplek en moest niet per se een grote budgettering opstellen. Dat gaf mij de vrijheid om het rustig aan te pakken en op zoek te gaan naar leuke klanten.”

Dus je huis werd meteen je uitvalsbasis én werkplek?

Jawel. Ik heb mijn huis destijds helemaal verbouwd. Meer nog: zodanig ingericht dat ik er ook klanten kon ontvangen. Allemaal heel gemoedelijk en gezellig. Een persoonlijke aanpak met veel menselijk contact vind ik trouwens heel belangrijk in mijn job. Ik wil altijd heel dicht bij een project betrokken zijn. Ik geloof niet in een stijve professionele of persoonlijkheidsloze werkomgeving. Branding gaat om gevoelens en emoties vertalen naar een beeld, dus dat mag zeker in een persoonlijke omgeving vind ik.

Hoe heb je Gravual zien evolueren? Waar sta je vandaag?

Sander: “In het begin nam ik elke opdracht aan, boeiend of niet. Maar na een tijdje begin je toch te merken dat je ergens het verschil wilt maken met je werk. Dus vandaag kijk ik iets kritischer naar het soort klanten en het werk dat ik aanneem. Sowieso werk graag voor verschillende sectoren: van start-ups en eenmanszaken tot de complete branding, sociale media en videokanaal van een grote fietsenwinkel. Een gezonde mengelmoes, zeg maar. Maar als ik echt mag kiezen? Dan ga ik voor de klanten die duurzaam, ecologisch bezig zijn, met een leuk team om mee samen te werken.”

Wat is jouw visie over je werk?

Het gaat voor mij in essentie om één ding, en dat is mijn klanten een mooie band laten opbouwen met hun doelpubliek door middel van van ontwerp. Ik probeer design op een zo eerlijk mogelijke manier te benaderen. Als ik een branding maak voor een product probeer ik de redenen te highlighten waarom je het zou willen kopen. Ik probeer niets te beloven dat het product niet kan waarmaken. Daarnaast vind ik dat een ontwerp moet inspelen op je emoties. Als het je koud laat omdat het geen persoonlijkheid uitstraalt, dan is het naar mijn mening een slecht ontwerp. Daarom is het belangrijk om een doelpubliek vast te leggen, want als je probeert iets te ontwerpen dat iedereen leuk vind, dan is het zo vanille dat het niemand écht aanspreekt.