Skip to main content
Om een sterk merk te starten heb je een zorgvuldig uitgedachte branding nodig. Het meest herkenbare en uitgepuurde onderdeel van deze branding is het logo. Een sterk logo ontwerp voldoet aan volgende vijf voorwaarden: simpel, memorabel, tijdloos, passend en veelzijdig. Deze vijf pijlers hou ik steeds in het achterhoofd tijdens het ontwerpen van een nieuw logo. Pas als mijn ontwerp aan alle vijf voldoet, kan ik spreken over een geslaagd design.

Simpel

Simpliciteit maakt een logo makkelijk te onthouden. Door alle onnodige details en ruis te verwijderen komen we tot de kern van de zaak. Daardoor kan een logo werken op eender welk formaat, of dat nu op de zijkant van een potlood is of op de zijkant van een vrachtwagen, een simpel ontwerp blijft altijd overeind.

Memorabel

Nauw aansluitend met het idee dat een goed logo simpel moet zijn, is dat het bij blijft. Dat kan door een unieke vorm te creëren of een onverwacht symbool te ontwikkelen, maar in de eerste plaats door een duidelijk concept simpel weer te geven. Ik test dit regelmatig door een logo te laten zien aan iemand die niet mee betrokken is in het proces, en na een paar seconden te vragen om het logo na te tekenen zonder de referentie. Als dit behoorlijk lukt, dan ben ik geslaagd in mijn opzet.

Tijdloos

Naar mijn mening een van de belangrijkste aspecten die ik steeds probeer te bereiken in alle ontwerpen die ik maak is dat ze tijdloos zijn. Sommige trends zijn leuk om te zien, voor even, maar na een paar jaar zal duidelijk worden dat iedereen ze weer beu is en op zoek gaat naar hét volgende hippe ding. Dat zou betekenen dat om de paar jaar het gezicht van jouw bedrijf moet worden aangepast. Geen optie als je een gevestigde waarde wil worden in jouw sector en een langdurige relatie en verbondenheid wil opbouwen met je klanten. Beter is om een ontwerp te maken dat tijdloos en iconisch is. Zo sta je sterk voor de volgende tientallen jaren.

Passend

Een logo moet passen bij de doelgroep van jouw onderneming. Het hele verhaal moet kloppen. Daarom wordt bij een goede huisstijl gekeken naar de doelgroep, de bedrijfsvisie, de bedrijfsgeschiedenis en doelstellingen,… Al deze info wordt verwerkt en geconcentreerd tot een sterk logo. Één dat vertrouwen uitstraalt en je onderscheidt van de concurrentie. Kortom een logo dat er voor zorgt dat klanten zich gaan binden aan je merk.

Een kinderachtig lettertype met fleurige kleuren past goed bij een speelgoedwinkel, maar net iets minder bij een boekhoudkantoor. Daarom is het belangrijk om te weten wie je klanten zijn en te begrijpen hoe ze denken, wat ze leuk vinden, enz.

Een vaak voorkomend misverstand als het gaat over passende logo’s, is dat bedrijven letterlijk willen afbeelden wat hun core business inhoudt. In principe kan alles het logo voor een bedrijf zijn, mensen gaan na verloop van tijd zelf de connectie maken tussen het symbool en de service die ze bieden. Een logo van een bakker hoeft geen brood te zijn, een logo van een tandarts hoeft geen tand weer te geven. Het logo van Nike is geen schoen. Het logo van Ferrari is geen auto. Deze merken hebben gekozen voor een connectie die past bij hun bedrijfsvisie en daardoor differentiëren ze zich van hun concurrenten.

Veelzijdig

Tenslotte, zoals ik al eerder heb aangehaald, is het enorm belangrijk dat een logo overal kan geplaatst worden zonder zijn kracht te verliezen. Een sterk logo ontwerp werkt zowel groot als super klein. In de originele kleuren of in één kleur. Zowel positief als negatief (wit op zwart). Deze situaties gaan vroeg of laat onvermijdelijk voorkomen en het is dus belangrijk om hierop te anticiperen tijdens het ontwerpproces.

Heb je gemerkt dat jouw logo niet voldoet aan deze eigenschappen en vraag je je af hoe we het kunnen verbeteren? Of wil je graag een compleet nieuw logo laten ontwikkelen? Aarzel dan zeker niet om een mailtje te sturen. Dan bekijken we samen hoe we jouw onderneming naar een volgend niveau kunnen tillen door middel van een krachtige branding.