Skip to main content

Wat doet een goede huisstijl?

Hij vertelt jouw boodschap glashelder.

Dat wil dus zeggen dat zelfs zonder te weten wat jouw bedrijf doet, jouw toekomstige klant moet kunnen zeggen in welke branche je actief bent, gewoon door de vibe die jouw huisstijl uitstraalt. En dat allemaal zonder woorden. Cool, tóch?

Verder bevestigt hij jouw geloofwaardigheid als bedrijf.

Vergelijk het een beetje met de eerste indruk die je maakt op een sollicitatiegesprek. Als je goed bent in je job gaat de werkgever dat uiteraard merken. Maar als je ongewassen komt solliciteren in je joggingbroek, maak je niet meteen de meest professionele indruk. Hetzelfde geldt voor jouw voorkomen als bedrijf. Een professionele branding is als een maatpak voor jouw zaak. Het schept vertrouwen, nog voor je een woord hebt gezegd.

Vervolgens creëert een goede huisstijl een emotionele band met jouw doelgroep.

Kijk naar merken als Apple of Harley Davidson. Één fout woord tegen de foute persoon en je krijgt een preek over waarom hún merk beter is dan het jouwe. Dat had nooit zover kunnen komen als ze een lelijke huisstijl hadden om mee te beginnen.

Het motiveert de klant om te kopen.

Heb jij ook dat ene kledingmerk waar je enorme fan van bent en wil je niks anders meer dragen als je een nieuwe broek of trui bij hen hebt geshopt? Dat komt omdat je helemaal achter de huisstijl staat van dat bedrijf. De sfeer, de presentatie, de kleuren… alles spreekt jou aan. Mensen zijn dus zelfs blij als ze hun geld mogen uitgeven. En dat allemaal door een mooie presentatie.

Tenslotte zorgt goeie branding ervoor dat jouw klant trouw blijft aan jou.

Alles klopt, je hebt een leuk voorkomen, je hebt een goeie service of product. Kortom, het plaatje is compleet. Waarom zou de klant nog op zoek gaan naar alternatieven?

grafisch ontwerper hemiksem hhuisstijl branding corporate identity logo voor bakkerij

Ook voor kleine bedrijven

Als je een klein bedrijf leidt, denk je misschien dat een huisstijl of branding niet voor jou is. “Grote namen spenderen veel geld aan branding, kleine bedrijven doen gewoon hun job”. Of zelfs als je gelooft in de kracht van een huisstijl, kan het nog steeds ergens helemaal onderaan je lijstje van prioriteiten staan. Dat is te begrijpen, je hebt het ongetwijfeld super druk met het runnen van je zaak. Maar denk even na over het volgende: Vervang het woord ‘huisstijl’ door ‘reputatie’. Je zit in met je reputatie, toch? Wel, een huisstijl is eigenlijk gewoon de indruk die je met je bedrijf maakt.

Ik vertel het even aan de hand van een voorbeeldje: In het dorp waar ik woon (in de buurt van Antwerpen) zijn twee bakkerijen. De ene heeft een mooie zaak, mooie ambachtelijke houten ramen, leuk logo. De andere, net om de hoek, ziet er heel somber uit. Hun naam staat gedrukt over de nog half zichtbare letters van de vorige eigenaar, de kleuren zijn kil en over het algemeen straalt de zaak geen persoonlijkheid uit. Ook al vind ik beide bakkers even lekker brood bakken, toch staat de ene bakkerij altijd vol en de andere nooit. Dat komt allemaal door de leuke sfeer die de ene bakkerij uitstraalt. Geen toeval dus!

Overtuigd?

De boodschap is duidelijk. Je hebt je eigen zaak, dus je hebt een eigen huisstijl. Wat je er mee doet is hélemaal aan jou. Of ook aan mij? Contacteer me om te bekijken wat we samen voor jou en jouw zaak kunnen doen.