Skip to main content
Ik ben gevraagd door NN voor een interview over het verleden, heden en toekomst van mijn zaak. Omdat ik op het moment van het interview op reis was deden we het gesprek aan de telefoon. Mijn reismakker Tim zat achter het stuur terwijl we door super knappe berglandschappen reden. Blij dat ze de PAS OP, HIER LINKS en NIET ZO DICHT TEGEN DE KANT RIJDEN er niet mee hebben op gezet…

Gravual is een klein Antwerps grafisch ontwerpbureau, gespecialiseerd in huisstijlen en iconografie. Aan het hoofd van deze dynamische eenmanszaak staat Sander Legrand (28 jaar). Al sinds zijn 21 jaar is Sander aan de slag als grafisch vormgever, eerst in loondienst, maar nu al zo’n 4 jaar als zaakvoerder. “Eigenlijk heb ik nooit een diploma gehaald als grafisch ontwerper, maar het is wel altijd mijn passie geweest.”

Beste Sander, hoe is het allemaal begonnen?

Sander: “In het middelbaar was ik al bezig met grafische vormgeving onder de naam Gravual. Ik volgde de richting ‘Devine’ in Kortrijk, maar stopte na twee jaar. Nu, dat was toen een richting grafisch ontwerp, gecombineerd met programmeren. Maar dat programmeren was helaas mijn ding niet … Ik heb dat diploma dus niet gehaald, maar wel nadien redelijk snel een job gevonden. Bij de eerste sollicitatie was het al prijs!”

Je bent je diensten gewoon gaan aanbieden?

Sander: “Ja. Ik dacht niet snel een job te vinden, maar tot mijn verbazing mocht ik na mijn eerste mailtje al op bezoek bij een bureau in Berchem: Snyvo (nu Shtick). Na twee maanden vrijwillige stage ben ik daar aangenomen als vaste werkkracht. Snyvo was een klein bedrijfje achter de hoek waar ik toen woonde. Daar heb ik bijna álles geleerd. Omdat het een klein grafisch bureau was, kreeg ik telkens een compleet project toegewezen, en dan mocht ik meteen alles ontwerpen: van logo tot visitekaartjes. Heel boeiend allemaal en veel afwisseling.”

Lees de rest van het interview op de website van NN